Velg riktig elektrisk gulvvarme

Fordelene ved å installere gulvvarme er mange. Har man kun panelovner i et rom, vil disse gi mest varme langs veggen og oppunder taket. Gulvvarme vil derimot gi en jevn varme, fordelt på hele rommet. I en jungel av tips, råd og ulike typer elektrisk gulvvarme kan det være lett å gå seg vill. Dette fordi de ulike utgangspunktene og sluttresultatene vil kreve ulik oppbygging. Derfor har vi laget en oversikt slik at du enklere kan finne frem til hva du trenger.

Det første du bør tenke på er hva du har planer om å ha som gulv når du er ferdig med prosjektet. Det er gjerne dette man planlegger før man tenker på hvilket varmesystem man ønsker. Vi deler det derfor inn i følgende: fliser, laminat/parkett, og vinyl. 

Fliser

Et flislagt gulv er både vakkert, enkelt å holde vedlike og tåler det meste. Dessverre er de svært kalde å trå på uten gulvvarme under. Vi anbefaler derfor å legge varmekabler under fliser. En god huskeregel er at kabler under flis alltid skal støpes inn. Disse kommer både på nett og som løs kabel.

Underlag av tre: Er underlaget ditt tregulv, er det viktig å sjekke om underlaget er stabilt. Er det ikke stabilt, vil du måtte ha behov for å støtte opp gulvet fra undersiden før du kan fortsette. Er gulvet selvbærende kan du legge på en brannhemmende plate (f.eks. Steni Masterboard eller 3 mm Depron – en reflekterende varmematte). Masterboardet må primes før du kan lime fast varmekablene og deretter støpe det inn. Varmekabler direkte på Depron kan ikke overstige 120W pr. m2. Er det mer enn dette kan du legge kablene på armeringsjern over depronen, slik at du får avstand fra matten.

Underlag av betong: Har du derimot et underlag av betong har du et godt utgangspunkt for varmekabler. Her anbefaler vi å prime, slik at kablene får god heft til underlaget når de skal limes. Disse kablene skal også støpes inn til kablene er helt dekket med avrettningsmasse.

Laminat / parkett

Tregulv har lange tradisjoner i norske hjem. Det kjennes lunt og mykt, samtidig som det er slitesterkt. Laminat har for lengst blitt en stor konkurrent mot den gamle parketten og er å finne i mange hjem. Ikke bare er det vedlikeholdsfritt, det er gjerne også et rimeligere alternativt – hvilket lar deg endre gulvet oftere. Uansett hva man velger av parkett og laminat, vil oppbyggingen av gulvarmen være lik.

Underlag av tre: Veria varmematte (55W/m2) kan legges direkte på eksisterende tregulv. Dette er en matte man kan legge og koble til uten hjelp fra en elektriker. Isolasjonen er allerede innebygd og de demper i tillegg både støy og trinn. Mattene er 8mm tykke og man er derfor ikke avhengig av stor byggehøyde for å legge disse.

Underlag av betong: Et jevnt underlag av betong er noe av det enkleste å jobbe videre med for gulvvarme. Er det store ujevnheter retter man dette enkelt opp med avrettningsmasse. Legg deretter en 6mm tykk depronplate, varmefolie, fuktsperre, og gulvet. Alternativt kan du legge Veria varmematte (100W/m2) direkte på betongen, før du legger gulvet.

Vinyl

Vinyl er både elsket og hatet. Det er kanskje også dette gulvet de fleste er usikre på når det kommer til oppbygging av gulvvarmen under. Heldigvis finnes det råd for hvordan man får et lunt og varmt vinylgulv.
 
Underlag av tre: Har man tregulv som underlag, er det ingen sak å legge varme over. Her kan man legge en depronplate 6mm direkte på gulvet, etterfulgt av varmefolie (foilkit). Beskytt dette med fuktsperre/byggplast på minst 0,2mm, monter en trefiberplate/sponplate/annen stabil treplate på minst 6mm over dette, før du legger vinyl.

Underlag av betong: Igjen er betong et svært godt utgangspunkt for varmekabler. Her kan man velge mellom varmekabler eller varmefolie. Ønsker man å legge kabler, støpes disse inn på lik linje som tidligere beskrevet. Har man ikke mulighet eller ikke ønsker å støpe, kan man legge varmefolie ved å bruke samme fremgangsmåte som man gjør ved underlag av tregulv.

Megatips!

• Isoler godt, slik at du ikke «fyrer for kråka».
• Husk fuktsperre! Enten mot fukt fra grunnen eller fra toppen.
• Tilkobling av elektrisk gulvvarme skal alltid utføres av en autorisert installatør!
• Vent med å skru på gulvvarmen ved innstøping til betongen er gjennomherdet (tidligst etter 4-6 uker, avhengig av tykkelse og støp) Varmen må skrus på gradvis. 

Se vårt utvalg av gulvvarme og tilbehør her