Velg riktig flis til ditt bad

Porcellanato, keramisk, frostsikker, veggflis, naturstein, kjøkkenfliser, gjennomfarget, gulvflis, mosaikkflis… Listen på de ulike flisetypene er eviglang og det kan virke umulig å finne frem når du står ovenfor valget. MegaFlis liker heldigvis å gjøre det enkelt og gir deg derfor noen smarte og gode råd å ta med seg på veien.
 
 

De ulike egenskapene:

Porcellanatoflis har et vesentlig lavere vannopptak enn andre og er svært kraftig, hvilket gir høy motstand mot feks. riper. Disse egenskapene gjør at flisen krever minimalt med vedlikehold og tåler det meste. Disse skal ikke impregneres.

Keramiske fliser er glaserte og kommer i ulike farger og mønstre. Disse skal ikke impregneres.

Naturstein gir et ekte uttrykk og passer til absolutt alle rom. Bruk den ute som inne, men sørg for å gi den rett behandling for å ta vare på farge og struktur.
 
 

Det er ikke størrelsen det kommer an på…

…forutenom når du skal velge fliser til våtromsgulv. Du kan fint legge store fliser på badegulvet, såfremt du velger riktig sluk. Velger du et avlangt sluk (rennesluk) halverer du jobben med fall, da du kun trenger å støpe fallet i en retning. Det er også mindre tidkrevende å legge et hjørnesluk, kontra et tradisjonelt sluk plassert midt på gulvet. Velger man avlangt eller hjørne, kan du legge større fliser uten problemer. Har man derimot et sluk midt på gulvet eller ut fra vegg, anbefales det å velge en medium-liten flis på gulv. Hold deg da gjerne til 30×30 eller mindre.

Trenger du frostsikker flis?

Enkelt å greit – skal du legge flis utendørs eller et sted hvor det er risiko for frost, må du velge en frostsikker flis. Merk at også frostsikker flis må akklimatisere seg i romtemperatur før legging.


Sklisikker eller skli sikkert?

En flis vil aldri bli 100% sklisikker, men jo mattere flis du velger – jo mer sikker vil den være om den kommer i kontakt med såpe og vann. I våtsone og utendørs kan det derfor være greit å huske på at en høypolert flis vil gi utfordring med å holde balansen når det blir vått. Velger du en mattere flis til disse områdene, har du redusert faren for å skli betraktelig. Utendørs kan det også være en idé å velge en flis med en strukturert overflate.


Kan man bruke veggflis på gulv?

Nei! Dette kan ikke gjøres, da disse flisene gjerne er mye tynnere enn gulvfliser og vil derfor ikke tåle den slags belastning. Veggfliser på gulv vil derfor kunne knekke. Dog kan man fint bruke gulvfliser på vegg.


KORT OPPSUMMERT:

Ute: Velg en frostsikker flis, gjerne en matt og med struktur i overflaten
Bad: Jo mattere flisen er, jo tryggere er den i kontakt med såpe og vann
Gulv: Sørg for at flisen er en gulvflis
Vegg: Velg og vrak blant dine favoritter

Sjekk ut et knippe av våre bestselgende fliser her: