Forny rommet med spileplater

Hvem har ikke sett inspirerende soverom bestående av spilevegger eller andre spilekonstruksjoner på Pinterest, og tenkt "Hvordan gjør man det der?".
Vi har laget en liten guide til hvordan du kan få et nytt og moderne soverom ved bruk av spileplater.
Ettersom vi ønsket muligheten til å oppbevare ting på topphyllen, ble det laget en løsning som bygger ut fra veggen, og som kan minne om en sengegavl.

Se alle stegene i filmen, og les mer om prosessen lenger nede på siden.
Steg 1: Forny rommet med litt maling

Spiler av eik eller eikefoliert MDF er utrolig lekkert å kombinere med grønnfarger. Til dette prosjektet har vi derfor transformert et relativt sterilt soverom med lysegrå vegger, til et moderne og lunt rom ved bruk av spiler kombinert med grønnmaling (Antique green, med maling fra Nordsjø). Ønsker du å gå for en røffere look så kan du hente igjen den mørke, sorte fargen fra MDF-platene på veggene.

TIPS! Les vår guide for hvordan du bør male her.
Steg 2 – lage rammeverk:
For å oppnå mer dybde i rommet valgte vi å montere spilene på et rammeverk og ikke direkte på veggen. Med denne løsningen fikk vi også muligheten til å lage en topphylle som går bak spileplatene, som er perfekt å ha med tanke på oppbevaring og plassering av pynt på soverommet. Størrelsen på treverket/konstruksjonsvirke velges ut ifra ønsket dybde fra vegg. I dette prosjektet var det ønskelig med ca 10 cm dybde fra veggen, og valget falt derfor på 2"4 (48x98 mm). 

Spileplatene er 60 cm brede, og for å slippe å kappe de i bredden så ble valget å lage 3 m bredt rammeverk. På den måten ville spilekonstruksjonen dekke mer enn bare kun sengen (noe som er en fordel om man vil montere nattbord direkte på spileplatene). Toppsvill og bunnsvill ble derfor 3 m, mens lengden på stenderne ble satt ut ifra høyden vi ønsket på rammeverket. Obs! Husk at topp- og bunnsvill er med i den totale høyden.

Stenderne valgte vi å feste med 60 cm avstand (5 stk da vi har bruk for 5 spileplater), ettersom det også er bredden på spileplatene. På den måten fikk vi festet spileplatene på hver side, samt i topp og bunn.

Tips! Mal gjerne stenderen som vil fungere som topplate/hylle før du begynner å feste rammeverket. På den måten slipper du å dekke til veggen og spilene når den skal males.

Fest stenderne til toppsvillen og bunnsvillen, før de deretter festes i veggen med vinkelbeslag.

Steg 3 – tilpass spilene:
Når rammeverket er montert opp er det klart for å kle det med spileplatene. I vårt prosjekt har vi valgt 3 m bredde (5 spileplater) og total høyde på spilene på 140 cm. OBS! Om du ønsker at spilene danner en kant foran hyllen, slik at du kan plassere rammer uten at de sklir, så må du ta høyde for dette når du kapper spilene. Om du også ønsker å avslutte spilene med en topplist, slik vi har gjort, så vil også dette øke høyden på kanten. Bestem derfor alt dette i forkant, helst før du lager selve rammeverket.

Spilene kommer i 2,390 m høyde, og ettersom vi ønsket en høyde på 1,40 m ble det en god del svinn. Tips! Klarer du deg med en høyde på ca 1,2 m så får du brukt hele plater. Blir det mye til overs kan spilene fjernes fra platen og brukes løse.

Når platene er kappet skal de monteres til rammeverket. Har du stikkontakter som skal flyttes ut og monteres på spileplatene så må det også borres hull til dette. Følg bruksanvisningen til spileplatene, eller få din elektriker til å gjøre den jobben.

NB! Les monteringsanvisningen til platene på produktsidene. Der fremkommer informasjon om hvordan de bør kappes og festes.

Steg 4 – ferdigstille spilene:
Når selve fronten er kledd med spileplatene må sidene også fikses. Vi valgte å fjerne spiler fra en plate, kappe de i riktig høyde, for så å lime de på sidene. Dette var en god løsning da dybden på rammeverket var akkurat nok til å få til tre spiler i bredden. Dersom du også velger å lime, sørg for å velge et hurtigtørkende og sterkt lim, og prøv å unngå at det tyter lim ut på sidene. 
Vi valgte å dobbeltlime, altså påførte vi lim på selve stenderen og bakpå spilene.
Spilen på hjørnet kappet vi med 45 graders kutt i topp, slik at det ble en fin avslutning mot listen som vi la på topp med samme kutt. Topplisten (her brukte vi gulvlist til spiler) limte vi også på plass, men her punktlimte vi kun overgangen mellom MDF-platen og spilene, slik at det ikke ville tyte ut lim i front. 

Tips! Bruk gjerne hurtigvinge/limklemme for å klemme sammen spilene.

Avslutningsvis limte vi også på en liten spile på sidene inn mot veggen, slik at det hele ble rammet inn.