Alt klart til fastelavn?

Vi har produktene, og oppskriftene, du trenger for å lage de perfekte fastelavnsbollene!

Med fastelavn rett rundt hjørnet har vi snart en god unnskyldning til å unne oss litt god hvetebakst. Er du som oss, glad i fersk hvetebakst, og ønsker å oppgradere fastelavnsbollen i år? Da anbefaler vi denne oppskriften på semlor. Om du vil holde deg til det gode gamle, og "craver" en god hvetebolle med hjemmelaget vaniljekrem og rørte bær, har vi en ganske så god oppskrift på det også.

Oppskrift på (verdens beste) semlor

Bolledeig (20 - 30 boller)
500 g lunkent vann
30 g fersk gjær
150 g siktet speltmel
1 kg hvetemel
200 g sukker
18 g kardemommekjerner, males i morter
8 g salt
2 stk egg
200 g romtemperert smør i terninger

Mandelfyll
500 g mandelmasse / kransekakemasse
50 g mandler, malt
50 g mandler, hakket
7 g kardemommekjerner, males i morter
20 g vaniljesukker
90 g melis
150 g helmelk

Kremfyll
3 dl kremfløte
Fremgangsmåte

Bolledeig: Start med å ha vann, gjær, sukker, kardemomme, salt og sammenpisket egg i en bolle. Ha deretter i speltmel og hvetemel, og elt til deigen blir smidig. Tilsett så det romtempererte smøret litt og litt, og elt videre til deigen får en fin glans.

Nå kan du dele deigen i passende emner, så ruller du delene til runde boller og legger de på stekeplater dekket med bakepapir. Dekk med kjøkkenhåndkle eller plastfolie, og la bollene heve til dobbel størrelse

Når bollene er ferdighevet pensler du de med egg før de settes midt i ovnen på 190°C, over- og undervarme, til de er godt gylne. Avkjøl før du skjærer av et lokk på hver av bollene.

Mandelfyll: Bland kransekakemasse, malte mandler, hakkede mandler, malte kardemommekjerner, vaniljesukker og melis sammen i en bolle. Tilsett litt og litt melk til du får ønsket konsistens.
Tips: Rist mandlene for ekstra god smak.

Før servering pisker du kremfløten til en luftig krem, fyller bollene med ønsket mengde mandelkrem, topper med pisket krem, og legger på lokket på toppen.

Oppskrift på fastelavnsboller med vaniljekrem og syltetøy

Bolledeig (20 - 30 boller)
500 g lunkent vann
30 g fersk gjær 
150 g siktet speltmel
1 kg hvetemel
200 g sukker
18 g karedemommekjerner, males i morter
8 g salt
2 stk egg
200 g romtemperert smør i terninger

Vaniljekrem
8 stk eggeplomme
1 dl sukker
2 stk vaniljestang
8 dl melk
2 ss maisenna
3 dl kremfløte

Annet fyll
Valgfritt syltetøy / rørte bær
Fremgangsmåte

Vaniljekrem: Start med å visp sammen sukker og eggeplommer i en kjele. Skrap så ut vaniljefrø fra vaniljestengene, og ha både frø og stenger i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maisenna i blandingen.

Varm opp blandingen på middels varme og rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. For å tykne må vaniljekremen opp til kokepunktet, noe som kan ta litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den skille seg/sprekke.

Når kremen har tyknet kan du ha kremen over i en beholder og legg plastfolie over for å hindre snerk. Husk at kremen blir litt stivere etter avkjøling.

Bolledeig: Bruk samme fremgangsmåte som i semlor-oppskriften.

Mens bollene avkjøles kan du piske kremfløte til luftig krem, for så å vende litt og litt av kremen inn i vaniljekremen, til du får ønsket konsistens og smak. 

Nå kan du dele bollene i to, smøre på syltetøy og toppe med deilig, hjemmelaget vaniljekrem!