Slik legger du fliser på vegg

Før du begynner på ditt prosjekt er det visse verktøy du må ha for å få et godt resultat. Av småverktøy så er tommestokk, vater og blyant tre gode hjelpere å ha tilgjengelig, og til fliselimet trenger du en bøtte og en mørtelblander. Tannsparkel i rett størrelse i forhold til flis og underlag er viktig, dette gjør det lett å fordele rett mengde fliselim til rett fliseformat (60 x 60 i dette eksempelet). Fliselimet vi har valgt er Mira Z-fix, som er et lett, plastforsterket, fleksibelt fliselim, som er enkelt å jobbe med!

Til vårt bad har vi valgt en storformatflis i 60 x 60 og da er det lurt å bruke nivåstrips, dette hjelper deg å unngå tanninger, altså nivåforskjeller på flisene inn mot fug.

1. La en mørtelblander gjøre jobben

Skal du få et godt blandet fliselim er det en fordel å bruke en mørtelblander.  Denne gjør jobben utrolig mye enklere, med mindre søl. Hell vannet i bøtten først, så pulveret. Slik unngår du at det klumper seg i bunnen av bøtten. Bland i noen minutter og la blandingen hvile 1. minutt før du blander en siste gang. Følg alltid anvisningen fra produsent på emballasjen.

2. Pass på å fordele godt på veggen

Når du skal fordele fliselimet på veggen bruker du den flate siden av tannsparkelen. Fordel det jevnt utover og gå så over med den tannede siden. Viktig at limet fordeles jevnt, slik at det ikke oppstår ujevnheter. Grunnen til at vi bruker tannsparkel er at det da vil oppstå et vakuum bak flisen som hjelper å holde den på plass. Dersom du jobber med storformatfliser så kan det være lurt å dobbeltlime. Trekk et tynt lag fliselim bak på flisen med den flate siden av tannsparkelen og sett flisen på plass.

3. Et nivå på dine fliser, ved hjelp av nivåstrips!

For å unngå tanninger har vi valgt å bruke nivåstrips. Brukes de i tillegg til flisekryss med rett størrelse vil dette hjelpe deg godt på vei mot perfekt resultat. Husk at nivåstripsene må festes under flisene, og vent med å stramme de med nivåtangen til du har plassert flisekryssene. Slik får du samme nivå på alle flisene.

4. Vinkelsliperen, en sterkt undervurdert problemløser!

Visste du at du kan borre i flis med en vinkelsliper? Mange tror at vinkelsliperen kun egner seg til rette kapp og sliping, men med et diamant tørrbor vil du kunne lage hull i selv den hardeste flis. Husk å støvsuge mens du kapper, da slipper du å få støv overalt.

5. Perfekt resultat!

Legg de resterende flisene og la fliselimet tørke etter anvisning. Regner du et døgn, vil du være på den sikre siden. Da er alt klart til å flislegge gulvet.

Se et utvalg av våre favorittfliser her!