Slik flislegger du

Vet du at du selv kan legge fliser til og med på baderom? Med større prosjekter som flislegging kan det være vanskelig å vite hvor og hvordan man bør gå fram, men frykt ikke, du har kommet til rett sted. Her viser vi deg hvordan du enkelt kan legge flis helt selv. 

Forberedelser til flislegging av vegg

Når alt av grunnarbeidet er unnagjort, er det klart for selve flisleggingen. Bestem først i hvilken høyde du vil avslutte flisleggingen. Mål deg så nedover fra det øverste punktet og regn ut antall hele fliser som går med inklusive fuger. Merk av det nederste punktet på veggen og strek opp en vannrett linje med vater. Fest en list under streken. Den nederste flisrekken venter du med til hele gulvet er ferdig flislagt. Når veggen er ferdig flislagt, tar du bort listen og forsegler spikerhullene med våtrom-silikon eller membran.

Bruk så et metermål, finn veggens midtpunkt og strek opp en loddrett linje. Legg en rekke fliser på listen for å se hvordan du må kutte den siste flisen mot hjørnet. Husk å regne med fuger. Får du mindre enn en halv flis mot hjørnet ved å benytte den loddrette linjen som fuge, bør du istedet starte midtflisen med senter på den loddrette linjen.

Nå er du klar for selve flisleggingen

1. Overflaten må være ren for støv, fett, sementslam, osv. Sugende underlag primes med Mira 4180 primer og blandes med vann i forholdet 1:3. Primeren har en tørketid på 1-2 timer før det er klart for videre overflatebehandling.

2. Limet røres opp med vann jf. anvisning på posen. Hell den målte mengden av rent vann i en ren bøtte og rør pulveret i. Bruk visp på drill og sørg for at både pulver og vann er temperert. La limet stå i 5 min. Rør det så opp igjen før limet er klar til bruk.

3. Limet trekkes på underlaget med den glatte siden av tannsparkelen. Påfør ikke limet på større arealer enn at flisene kan monteres innen limlaget danner en ”hinne”. Følg anvisningen for korrekt valg av tannstørrelse til flistype og underlag.
4. Deretter vendes tannsparkelen og trekkes igjennom ved hjelp av tannsiden. Flisene monteres på plass i det fuktige limet med et lett vibrerende trykk.

5. Kontroller retningen med vater for hver andre rad.

6. Kontrollér jevnlig at flisens bakside er helt dekket. Bruk fugesnor eller flisekryss mellom hver flis så fugene blir rette og pene.Til kritiske oppgaver som f.eks. utendørs balkonger, fasader, bassenger o.l. kan det være nødvendig å påføre limet på både underlag og fliser for å oppnå 100% dekning.

Se hvordan du legger fliser på gulv

Se hvordan du legger fliser i fiskebensmønster

Se hvordan du enkelt kutter en flis

Se hvordan du finner riktig leggeretning

Finn din drømmeflis