Oppbygging av badegulv

Tiden er inne for nytt baderom og oppbygging av gulvet står for tur. Du har nok helt sikkert lest deg opp til de rette produktene for å få et ferdig resultat (ikke? se her!), men hvordan man går frem kan være avgjørende for om du får et varig, og ikke minst godkjent, resultat. I denne guiden tar vi utgangspunkt i at du har et selvbærende betongunderlag. Har du ikke dette, anbefaler vi at du klikker deg inn her først: “Link til guide”

Rengjøring og primer:

Aller først må du sørge for at overflaten er helt fri for støv. Bruk en støvsuger for å få opp alle partiklene. Så fort dette er støvfritt kan du sette igang med å prime. På betong så anbefaler vi å bruke Mira 4180- primer. Denne blandes 1 del primer og 3 deler vann. Primeren påføres lettest med en slemmekost, eller en malingsrulle på større områder. Det er viktig at primeren påføres jevnt slik at det ikke oppstår dammer eller tørre områder.

La primeren tørke i 3-4 timer.


Depron:

I neste steg så anbefaler vi å legge Depron, en varmereflekterende plate. Denne matten hindrer varmetap nedover og reflekterer varmen opp igjen og ut i rommet. Ved nedstøping skal det brukes en 3mm tykk Depron-plate.

Det første du skal gjøre er å tilpasse platene etter rommets størrelse og form. Platene kuttes enkelt med en kniv. Når du har de ferdige malene, limer du disse fast meg egnet folielim til betongen.  Dette gjøres for at platene ikke flyter oppover når du senere skal fylle på betong. Limet påføres på valgfri side av platen med for eksempel en pensel. La limet lufttørke i cirka 15 minutter før platene legges på betongen med limet ned.


Varmekabel:

All elektronisk installasjon skal utføres av en autorisert elektriker!

Når du skal velge varmekabler er det viktig å tenke på wattstyrken. Normal wattstyrke på et bad er fra 120-140W per kvadratmeter.Har du et tilnærmet kvadratisk rom, vil Thermoflex kit være et godt alternativt. Denne anbefaler vi fordi kablene ligger ferdig sløyfet på en matte som vil gi 120W per kvadratmeter.

Har du et rom med mange vinkler, vil det lønne seg å legge kabel på armeringsnett. Kablene kan du enten lime eller stripse fast i nettet.


Støp:

Før du fortsetter anbefaler vi å finne frem støvsugeren på nytt og fjerner alt støv, før du primer igjen. Et grundig forarbeid vil sikre et godt og ikke minst varig resultat. Du er nå klar til å støpe.

Med denne oppbyggingen anbefaler vi å bruke en støvredusert avrettingsmasse, som for eksempel Mira x-plan.

Ideell arbeidstemperatur i rommet er mellom 15-20 grader, da vil støpen herde i riktig tempo. På betongunderlag må du støpe minimum 10mm tykkelse på det tynneste, for å skape et stabilt gulv.

Før du fortsetter arbeidet må du la støpen herde i minst 6 timer. Jo tykkere du har støpt, jo lenger må du vente.
 


Primer:

Her skal det igjen primes, da i blandet format 1:3 med vann. Tørketid 2-3 timer.


Membran:

På bad er membran en absolutt nødvendighet og et krav. Denne sørger for at vannet ikke trenger gjennom gulvet og ned i konstruksjonen. Her anbefaler vi  å benytte en diffusjonsåpen membran. Dette betyr at den puster ut fuktighet som ligger i betong, uten at den trekker til seg vann. Vi anbefaler å benytte Mira aqua-stop 4650.

For å oppnå riktig tykkelse på membranen er det best å bruke en 4mm tannsparkel. Deretter kostes dette ut med en fuktig pensel. Tips her er å smøre én kvadratmeter av gangen, slik at du rekker å koste det godt nok ut før herdetiden begynner. Tørketid v/18°C til videre overflatebehandling er 18-24 timer.

 

 

1. Slik primer du gulvet

I denne videoen viser vi deg hvordan du primer gulvet på baderommet. Grunnen til at man primer er for å skape bedre heft til videre oppbygging av baderomsgulv.

Se guiden her

2. Slik isolerer du gulvet

Vi viser deg hvordan du varmeisolerer gulvet under varmekablene. Mattene du ser i videoen er også varmereflekterende. I dette tilfellet bruker vi Depron.

Se guiden her

3. Slik primer du før avretting

Det er viktig å prime før man støper. Anledningen til det er for å skape bedre heft til avrettingsmassen. Vi bruker her en kost for å arbeide ut primer på gulvet.

Se guiden her

4. Slik klargjør du gulv før avretting

Hvordan klargjør man baderommet før man støper? Hva skal man tenke på når man støper fall mot rundt sluk og mot rennesluk? Vi viser deg noen tips og triks som er bra å ha med seg når man skal legge avrettingsmasse.

Se guiden her

5. Slik støper du gulvet

Hvordan støper man et gulv og hva skal man tenke på? I denne episoden viser vi deg hvordan man skal blande avrettingsmasse og hvordan man skal bruke den. Avretting av gulv er enklere enn du tror!

Se guiden her

6. Slik legger du membran på vegg

Hva er det egentlig man skal tenke på når man legger membran og hvilket utstyr trenger du? I denne guiden viser vi deg hvordan du enkelt legger membran på baderommet. Vi starter med veggen!

Se guiden her

7. Slik legger du fliser på vegg

I denne videoen viser vi deg hvordan du enkelt legger fliser på baderommet. På dette badet bruker vi storformat fliser i 60×60 størrelse som heter Pietre Di Paragone Gre som er moderne flis med en spennende imitasjon av terrazzo. Kappe flis, blande flislim og bruke fliskryss vil bli en enkel match etter du sett denne videoen.

Se guiden her